2017 m. sausio 12 d., ketvirtadienis


Įspūdžiai iš X-ojo Lietuvos bibliotekininkų draugijos suvažiavimo


Praėjusių metų pavasarį buvo įsteigtas Lietuvos bibliotekininkų draugijos (toliau tekste LBD) Klaipėdos kolegijų bibliotekų skyrius. Jo nariais tapo Klaipėdos valstybinės, Jūreivystės ir Socialinių mokslų kolegijų bibliotekininkai. Šių metų pradžioje LBD skelbė X visuotinį narių suvažiavimą, kurio metu buvo renkamas naujas pirmininkas, tarybos ir revizijos nariai, tvirtinamos ataskaitos, pakeitimai. Jame dalyvavo ir KVK bibliotekos atstovė, vyresn. bibliotekininkė Ingrida Dedinienė. Dalinamės jos aprašytais įspūdžiais iš draugijos suvažiavimo.

Gausus dalyvių skaičius
Bibliotekininkės Ramunė Mauricaitė Ir Ingrida Dedinienė
2017 m. sausio 6 d. su kolegomis iš Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės bibliotekos LBD skyriaus dalyvavau X Lietuvos bibliotekininkų draugijos suvažiavime. Suvažiavimas vyko VU Gyvybės mokslų fakulteto auditorijoje. Atkreiptinas dėmesys, jog tai vienas iš moderniausių, neseniai duris atvėrusių klasterių VU miestelyje Saulėtekyje.
Iš viso X LBD suvažiavime dalyvavo virš 200 atstovų iš 76 LBD bibliotekų skyrių, Lietvoje veikia apie 80 LBD skyrių, tad suvažiavimo dalyvių skaičius ištiesų buvo gausus. Daugiausia atstovų buvo iš miestų savivaldybių ir apskričių viešųjų bibliotekų. Truputį gaila, kad labai mažai delegatų buvo iš akademinių bibliotekų tinklo. Nors buvo malonu išgirsti iš kolegų, jog 2016 m. įsteigti net 2 nauji LDB skyriai – Klaipėdos kolegijų bibliotekų ir Kauno technologijos universiteto.

Sveikinimo kalbose – iškelti svarbūs tikslai ir siekiai
Suvažiavimas atidarytas LR kultūros ministrės Lianos Ruokytės – Jonsson sveikinimo kalba. Ji paminėjo svarų LBD draugijos indėlį kuriant šiuolaikiškas bibliotekas, jose teikiamas inovatyvias paslaugas bibliotekų vartotojams, pažymėjo svarbų bibliotekų indėlį kuriant kaimo regionuose bendruomenių centrus  bibliotekose, pažymėjo mokymosi visą gyvenimą svarbą, pasidžiaugė, kad didžioji dauguma bibliotekose dirbančių žmonių yra savo srities profesionalai, daugelis Lietuvos bibliotekininkų bei informacijos specialistų kuria projektus, kurių rezultatai sulaukia atgarsio ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų. Ministrė paminėjo bibliotekų veiklos tarptautiškumo svarbą bei ne ką mažiau, pasak pačios ministrės, yra vieningo informacinio bibliotekų tinklo sukūrimo sistema, vienijanti visų tipų bibliotekas Lietuvoje.
Lietuvos Nacionalinės bibliotekos (toliau tekste LNB) generalinis direktorius Prof. Renaldas Gudauskas savo sveikinimo kalboje atkreipė dėmesį į informacinių išteklių formavimo bei prieinamumo principus, bibliotekų informacinės sistemos, vienijančios visų tipų bibliotekas kūrimo būtinumą, ir išreiškė viltį, jog ateities darbai, kurie mūsų visų laukia, bus įveikti mūsų visų susitarimu ir bendradarbiavimu.
Prof. Eugenijus Butkus, Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro valdybos pirmininkas, savo sveikinimo kalboje LBD X suvažiavimo dalyviams paminėjo inovatyvias paslaugas teikiančios bibliotekos svarbą, elektroninės mokslinės informacijos išteklių būtinybę bei jų privalumus, be kurių šiandien neišsivečia nė vienas Lietuvos mokslininkas bei studentas.
Albertas Šermokas, UAB ,,Asseco Lietuva“ generalinis direktorius savo sveikinimo kalboje pažymėjo itin glaudų IT įmonių bendradarbiavimą kuriant inovatyvius sprendimus bibliotekų veiklos informacinėse sistemose. Marija Dautartaitė,  LR Prezidentės patarėja, turėjusi LR Prezidentės vardu sakyti sveikinimo kalbą, dėl ligos į suvažiavimą atvykti negalėjo.

Nuveiktų darbų apžvalga ir apdovanojimai
Vėliau LBD pirmininkė Alina Jaskūnienė pateikė LBD ataskaitą, paminėjo faktą, jog LBD gretos neretėja, narių skaičius išlieka stabilus. Pirmininkė pasidžiaugė daugeliu nuveiktų darbų, sėkmingai startavusiais projektais, tokiais kaip Knygų Kalėdos, Nacionalinė bibliotekų savaitė ir kitais įvykusiais bibliotekiniais renginiais, suorganizuotomis ir plataus atgarsio sulaukusiomis tarptautinėmis konferencijomis. 2016 m. paskelbti Bibliotekų metai taip pat buvo gausūs renginiais, į kuriuos įsitraukė visos bibliotekos ir jose besilankantys žmonės.
Yra kuo didžiuotis, tačiau LBD pirmininkė išreiškė didelį susirūpinimą, jog ne visi bibliotekininkai gali džiaugtis padidintais atlyginimais, liko nuskriausti mokyklų ir kitų bibliotekų darbuotojai. Pirmininkė paminėjo, jog reikėtų net kreiptis į LR Valstybės kontrolę, siekiant išsiaiškinti, kodėl nebuvo laikomąsi LR Vyriausybės ir Kultūros ministro nutarimų, tuo pačiu linkėdama naujai išrinktai LBD pirmininkei bei naujiems LBD tarybos nariams nepalikti neišspręsto šio klausimo. LBD pirmininkės Alinos Jaskūnienės ataskaita buvo vienbalsiai priimta. Baigdama savo kadenciją ji LBD padėkos raštais apdovanojo geriausius ir aktyviausius LBD skyrių narius. Tarp jų buvo ir klaipėdietės LBD skyrių narės - Klaipėdos universiteto bibliotekos Elektroninės informacijos ir mokslinės komunikacijos skyriaus vedėja Džeinara Kaunaitė apdovanota už pagalbą kuriant LBD interneto svetainę ir Klaipėdos apskrities I. Simonaitytės viešosios bibliotekos vyriausioji bibliotekininkė Ramunė Mauricaitė, ji padėkos raštą gavo už bibliotekos inovatyvių paslaugų skatinimą bei populiarinimą socialiniuose tinkluose.

Rinkimų eiga
Buvusi LBD pirmininkė Alina Jaskūnienė
ir naujoji pirmininkė Jolita Steponaitienė
Po LBD revizijos komisijos ataskaitos priėmimo vyko diskusijos ir pasisakymai dėl LBD naujo pirmininko,  naujų tarybos ir revizijos komisijos narių pateiktų kandidatūrų. Pasigirdo raginimai balsuoti už konkrečias teikiamas kandidatūras į naują LBD tarybą. Vadovaujantis LBD įstatais, kandidatus į LBD pirmininko postą, LBD tarybą ir revizijos komisiją siūlo LBD skyriai. Į LBD pirmininko postą buvo siūlomi trys nariai - dabartinė pirmininkė Alina Jaskūnienė, Birštono viešosios bibliotekos direktorė, Asta Naudžiūnienė, Kauno apskrities viešosios bibliotekos direktorė ir Jolita Steponaitienė, LNB Informacijos išteklių departamento direktorė. Siūloma pirmoji kandidatė į balsavimo biuletenį nebuvo įtraukiama dėl to, jog LBD įstatai nenumato galimybės būti pirmininku tris kadencijas iš eilės. Antroji kandidatė atsiėmė savo kandidatūrą dėl kitos svarbios veiklos – numatomų paruošiamųjų darbų įsisavinant ES lėšas Kauno apskrities viešosios bibliotekos rekonstrukcijai. Liko tik viena kandidatė – Jolita Steponaitienė, kolegos iš LNB  ir kitų bibliotekų paragino už ją slaptu balsavimu balsuoti. Aš asmeniškai už ją balsavau, nes paliko įspūdį jos padaryti darbai, gauti garbingi apdovanojimai už bibliotekinę veiklą. Patiko ir pačios būsimos kandidatės prisistatymas. Tačiau pasigedau daugiau galimų kandidatų į LBD pirmininko postą.
Suvažiavimo pabaigoje, susumavus komisijai slapto balsavimo rezultatus, išaiškėjo, jog tik nedideliam LBD suvažiavimo dalyvių skaičiui susilaikius, nauja LBD pirmininke didžiąja balsų dauguma buvo išrinkta Jolita Steponaitienė. Į LBD Tarybą buvo pasiūlyta 23 LBD skyrių deleguoti nariai. Slaptu balsavimu reikėjo išrinkti 15. Susipažinus su kiekvieno iš jų CV ir pasitarus su kolegomis, nusprendžiau balsuoti taip, kad būtų  atstovų iš įvairių bibliotekų – viešųjų, akademinių ir kitų bibliotekų. Po balsavimo džiugu buvo išgirsti, jog į naują LBD Tarybą buvo išrinkta Airida Samavičienė Klaipėdos apskrities I. Simonaitytės viešosios bibliotekos Informacinių išteklių vystymo skyriaus vedėja. 2014 m. jos vadovaujamas LBD skyrius gavo nominaciją už aktyvią savo skyriaus veiklą, buvo pripažintas geriausiai veikiančiu LBD skyriumi. Į LBD revizijos komisiją buvo siūlomi keturi kandidatai, reikėjo išrinkti  - tris. Buvo išrinktos pirmos trys sąraše pateiktos kandidatūros, aš asmeniškai taip ir balsavau. Į LBD revizijos komisiją buvo perrinkta Asta Kazakevičiūtė – Bankauskienė, kuri prieš tai dirbo LBD revizijos komisijoje ir pristatė LBD revizijos ataskaitą už 2016 m.

Naujoji LBD sudėtis
Suvažiavimo pabaigą vainikavo pats iškilmingiausias momentas – buvo paskelbta nauja LBD pirmininkė, Tarybos nariai ir naujai išrinkta LBD revizijos komisija. LBD pirmininkė: Jolita Steponaitienė. LBD taryba: Sandra Leknickienė (Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka), Vida Garunkštytė (Utenos rajono savivaldybės A. ir M. Miškinių viešoji biblioteka), Rūta Juzėnienė (Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka), Julija Glosaitė (Vilniaus miesto savivaldybės centrinė biblioteka), Alma Masevičienė (Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka), Elona Varnauskienė (Vilniaus universiteto biblioteka), Nomeda Domeikienė (Kauno miesto savivaldybės V. Kudirkos viešoji biblioteka), Diana Ciparienė (Klaipėdos rajono savivaldybės J. Lankučio viešoji biblioteka), Airida Samavičienė (Klaipėdos apskrities I. Simonaitytės viešoji biblioteka), Simona Žilienė (Vilniaus miesto savivaldybės centrinė biblioteka), Jolanta Abucevičienė (Trakų rajono savivaldybės viešoji biblioteka), Ekaterina Prakapene (Šiaulių apskrities P. Višinskio viešoji biblioteka), Rūta Bagdonienė (Panevėžio rajono savivaldybės viešoji biblioteka), Aura Banevičienė (Palangos miesto viešoji biblioteka), Renata Rudienė (Lazdijų rajono savivaldybės viešoji biblioteka). LBD revizija: Asta Kazakevičiūtė-Bankauskienė (Vilniaus apskrities A. Mickevičiaus viešoji biblioteka), Solveiga Remeikaitė (Vilniaus universiteto biblioteka) ir Erika Kuliešienė (Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių biblioteka). Įsiminė naujai išrinktos LBD pirmininkės Jolitos Steponaitienės žodžiai: Tik bendradarbiaudami, keisdamiesi profesine patirtim vieni su kitais, galime daug ką pakeisti ir daug darbų padaryti, ne žiūrėkim ir nelaukim kokią naudą duos buvimas LBD nariu, o ką būdami šios draugijos nariais galime jai duoti, ko siekiame savo profesinėje veikloje  ir kokias pastangas įdedame norėdami būti aplinkinių matomi ir įvertinti.
Naujoji LBD taryba
Paminėti noriu ir dar vieną manyčiau svarbų momentą – naująją oficialia LBD būstinė tampa LNB M. Mažvydo biblioteka. Gerb. LNB direktorius Prof. Renaldas Gudauskas sutiko skirti draugijai patalpas. Nuo šiol dvi svarbios bibliotekininkų bendruomenei organizacijos – LBD ir LMBA bus po vienu stogu. Manau, jog tai yra labai geras ženklas, įkvepiantis mus visus pozityviems pokyčiams, kurie mūsų neabejotinai laukia.



1 komentaras:

  1. A chance to enjoy basic politics difficulties by completely different factors from viewpoint is without a doubt, we all are convinced, a significant competence enrollees need to have today. https://imgur.com/a/ede15LX https://imgur.com/a/weKNmix https://imgur.com/a/PLP0uPv https://imgur.com/a/vJym4wt https://imgur.com/a/84XiU77 https://imgur.com/a/E5rJx7i http://0ie3gh29k4.dip.jp

    AtsakytiPanaikinti